Visolie of Omega 3?

Het is belangrijk om gezond te zijn én te blijven. Daarvoor moet je voldoende vitamines, mineralen en vetten binnenkrijgen. Vetten? Jazeker, ik heb het over vetten. In deze blog vertel ik je meer over de goede vetzuren. Goed, dat is wel iets anders dan echt vet, maar het is wel enorm belangrijk. Eerst is het wellicht belangrijk om te weten over welke vetzuren ik het nou zal hebben. In deze blog ga ik het één en ander vertellen over de vetzuren in Omega 3. Waar is het bijvoorbeeld belangrijk voor? Waar kan je het stofje in vinden? En klopt het wel dat Omega 3 vaak synoniem staat voor visolie en andersom? Al deze vragen beantwoord ik vandaag. Laten we daarom maar beginnen bij het begin: wat is Omega 3?

Ten opzicht van visolie

De bekendste stoffen die in Omega 3 zitten, zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) endocosahexaeenzuur (DHA). Dit betekent dat het dus voornamelijk uit vis wordt gehaald. Zoals je wellicht verwacht wordt dit veelal gewonnen wordt uit vette vissen. Vette vissen zijn vissen met meer dan tien procent vet, zoals makreel en zalm. Wanneer je Omega 3 direct uit de vis haalt en omzet tot bijvoorbeeld een capsule, dan zit daar de visolie in. De capsule bevat dan de Omega 3 met de laatste twee genoemde stoffen. Als je de minder voorkomende stof alfa-linoleenzuur inneemt, maakt het lichaam zelf de andere twee stoffen aan. Op deze manier krijg je echter een te kleine hoeveelheid binnen in verhouding tot wat we nodig hebben. Omdat het stofje mogelijk kan bijdragen aan de normale werking van het hart en de bloedvaten, kun je het als voedingssupplement slikken.

Waar kan ik Omega 3 vinden?

Vandaag de dag komt dit stofje niet alleen meer voor in vette vissen. Sommige bedrijven voegen het bijvoorbeeld toe aan hun margarines. Het Voedingscentrum raadt echter wel aan om één keer per week vette vis te eten zodat je genoeg van deze gezonde vetzuren binnenkrijgt. Een hoop mensen lusten echter geen vis of eten het niet vanuit vegetarische of veganistische beweegredenen. Wist je dat de iets minder vaak voorkomende stof alfa-linoleenzuur (ALA) te vinden is in lijnzaadolie, raapzaadolie en sojaolie? Bovendien zit de stof in walnoten. Er zijn dus gelukkig genoeg vervangers. En zoals ik eerder zei, wordt Omega 3 ook in capsulevorm gemaakt. Wanneer je dus niet van vis houdt, weinig margarine eet en ook geen van de andere opties in huis hebt, dan kun je heel eenvoudig capsules kopen.