E-bikes: waarom een elektrische fiets?

De e-bike wordt alsmaar populairder: zowel in Nederland als over de grenzen. En wij snappen wel waarom. De e-bike is het perfecte vervoer voor mensen die de auto wat vaker willen laten staan maar daar moeite mee hebben. En daar hebben we allemaal moeite mee. Met de e-bike worden korte tot middellange stukken ineens een stuk leuker om met de fiets te overbruggen. Zo kom jij lekker buiten, maar het is ook nog eens beter voor het milieu door de elektrische motor van de fiets. En je hoeft geen parkeerplek te vinden voor je auto.

 

Wat is een e-bike?

Een e-bike is een fiets met twee wielen (verrassing) met elektrische ondersteuning. Dat maakt de fiets ideaal voor wanneer je graag meer wil fietsen, maar daar nog een beetje aan moet wennen. Het motortje van de elektrische fiets kan in het voorwiel, achterwiel, of in het midden zitten. Dat is belangrijk om zelf uit te kiezen wanneer je een e-bike aanschaft. Zo bepaal je zelf waar je de meeste ondersteuning en aandrijving kunt gebruiken. De motor van de e-bike is elektrisch en is dus afhankelijk van een accu. Die gaat behoorlijk lang mee, maar er zijn tal van dingen die je kunt doen om de levensduur van een e-bike accu te verlengen. In de alinea hieronder geven we je een aantal tips hoe je die levensduur kunt verlengen. Wel zo handig.

 

Accuduur verlengen

Wanneer je je e-bike accu goed onderhoudt en met zorg behandelt, dan heb je daar jaren plezier van. Zo houd je ook een optimale capaciteit aan van de accu. Het is belangrijk dat je de accu oplaadt in een droge omgeving. Het mag ook niet te koud en niet warm zijn. Het liefst kamertemperatuur. Wanneer je een e-bike aanschaft, dan krijg je daar altijd advies bij voor de accu: houd dit advies goed aan. Het is eenvoudig om na een tijdje slordig te worden, maar je bespaart een hoop wanneer je zorgvuldig omgaat met de fiets en de accu.

 

E-bike aanschaffen: waar moet je op letten?

Het is belangrijk om gelijk te melden dat niet iedereen hetzelfde wil, dus er is niet één fiets die duidelijk de beste is. Om zeker te zijn dat je de juiste fiets hebt uitgezocht kun je altijd een testrondje maken. Zo weet je gelijk of je een goede beslissing maakt of niet. Bij twijfel kun je altijd nog even wachten. Het aanbod in elektrische fietsen is zeer divers, dus laat je altijd goed informeren voordat je tot koop overgaat.